Η Εξάρτηση του Τοξότη

Η Εξάρτηση του Τοξότη

Η εξάρτηση του τοξότη είναι αναπόσπαστο μέρος του Αθλητή.

Βασικός σκοπός της, είναι η προστασία του αθλητή κατά την προπόνηση ή τον αγώνα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει άνεση και σταθερότητα.

Η εξάρτηση χωρίζεται σε απαραίτητα και προαιρετικά μέρη. Απαραίτητα είναι αυτά, που πρέπει πάντα να φέρει ο τοξότης κατά την προπόνηση ή τον αγώνα. Στα μέρη αυτά γίνετε και έλεγχος από τους κριτές στην εκκίνηση του αγώνα. Προαιρετικά, είναι, προφανώς, αυτά τα οποία ο τοξότης, σε συνεργασία με τον προπονητή του, επιλέγει εάν θα τα χρησιμοποιήσει.

Απαραίτητα Μέρη Εξάρτησης

   1. Προστατευτικό βραχίονα – Arm Guard

‘Eνα μικρό κομμάτι δέρμα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό (σκληρό ύφασμα – πλαστικό) προσαρμόζεται στο εσωτερικό μέρος του πήχη στο χέρι που κρατάει το τόξο με ελαστικά δεσίματα ή Velcro για να προστατεύσουμε το χέρι μας από την πορεία της χορδής την ώρα που εκτελούμε την βολή.

Επίσης συγκρατεί τα ρούχα που πιθανόν να προεξέχουν στην περιοχή του χεριού και παρεμποδίζουν την πορεία της χορδής κατά την εκτέλεση της βολής.

   2. Προστατευτικό δακτύλων – Tab

Ένα προστατευτικό γάντι που προσαρμόζετε στα δάχτυλα του τοξότη (δείκτη, μέσο και παράμεσο) για να μπορεί να συγκρατεί τη χορδή χωρίς να του τα φθείρει κατά την απελευθέρωση της χορδής. Χρησιμοποιείται με Ολυμπιακό Τόξο.

Υπάρχουν διάφορα είδη tabs με σχάρα για να διευκολύνουν τον τοξότη στα σημεία επαφής στο κάτω μέρος της κάτω γνάθου.

Επίσης σε πολλά tabs υπάρχει διαχωριστήρας (ένα μικρό κομμάτι πλαστικού) για να μπορεί να διαχωρίζει το δείκτη και τον μέσο έτσι ώστε να παραμένουν ανοιχτά τοποθετώντας αντίστοιχα το δείκτη πάνω από το βέλος και το μέσο από την κάτω πλευρά του βέλους.

   3. Σκανδάλη- Realeace Trigger

Αντίστοιχα με το προστατευτικό δακτύλων του Ολυμπιακού Τόξου, για το Σύνθετο τόξο χρησιμοποιούμε την σκανδάλη. Η σκανδάλη συγκρατεί την χορδή μέχρι την απελευθέρωση της. Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι, χειρός και καρπού.

   4. Φαρέτρα & Ζώνη – Quiver

Είναι η θήκη που ο τοξότης μεταφέρει τα βέλη του και μπαίνει στη μέση του προσαρμοσμένη στη ζώνη του παντελονιού του.

Υπάρχουν διάφορα είδη φαρετρών με μία ή πολλές υποδοχές για το διαχωρισμό των βελών και με μικρές θήκες για μικρά βοηθητικά μέσα του τοξότη.

Στη ζώνη του τοξότη μπορούν αν προσαρμοστούν διάφορες εξαρτήσεις είτε για το κρέμασμα της σκανδάλης Σ.Τ, είτε για τα κιάλια ή για κάποιο μετρητή βελών.

Προαιρετικά Μέρη Εξάρτησης

   1. Προστατευτικό στήθους – Chest Guard

Μια κατασκευή προαιρετική ( από ύφασμα ή συνθετικό ελαστικό) που προσαρμόζει ο τοξότης στο στήθος από την πλευρά που κρατάει το τόξο για να μην παρασύρει τα ρούχα του η χορδή κατά την εκτέλεση.

Όσοι δεν το χρησιμοποιούν, συνήθως η χορδή δεν τους ακουμπάει στο στήθος την στιγμή της στόχευσης.

   2. Θήκη στήριξης σύνθετου τόξου – Compound Ctand

Δερμάτινη υποδοχή που προσαρμόζετε στο μπροστινό μέρος της μέσης του τοξότη η οποία είναι εξαρτημένη από την ζώνη του παντελονιού του και χρησιμεύει για να στηρίζει το σύνθετο τόξο κατά τη διαδικασία όπλισης του βέλους.

   3. Στηρίγματα Τόξου – Stand

Η βάση που στηρίζεται το τόξο, όταν δεν χρησιμοποιείται. Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες βάσεων, ανάλογα με τον τύπο του τόξου (Ολυμπιακό ή Σύνθετο) και αρκετές επιλογές και διαφοροποιήσεις σε κάθε κατηγορία.

   4. “Γοριλάκι” – Arrow Puller

Ελαστική χειρολαβή, η οποία βοηθά να πιάσουμε καλά το βέλος και να το βγάλουμε από τον στόχο.

Λοιπή Εξάρτηση

Σύντομα κοντά στας με περισσότερο υλικό. !!!

error: Στείλε μήνυμα στο administrator@ermis-archery.gr για να σου στείλουμε τις φωτογραφίες που θές!