Αποστολή Εργασιών στην η-τάξη
Διαπίστωσα πως πολλοί με ρωτάτε πως στέλνω τις εργασίες των μαθημάτων, στην πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (η-τάξη). Εδώ μπορείτε να δείτε μια μέθοδο που χρησιμοποιώ εγώ, με την οποία κάνετε την διαδικασία απλά και αποτελεσματικά τόσο για εμάς τους γονείς αλλά και για τον εκπαιδευτικό.
Όπως όλοι μας, έτσι και εγώ, ξεκίνησα την διαδικασία να σκανάρω ή/και να φωτογραφίζω τις απαντήσεις από τις ασκήσεις, ώστε να μπορώ να τις στείλω στο δάσκαλο μέσω της πλατφόρμας της Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (η-τάξη). Αποδείχθηκε όμως ότι είναι μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί να έχεις scanner, εύκολη πρόσβαση σε έναν υπολογιστή, καλώδια σύνδεσης με το κινητό και άλλα “κοψοψόνια”.
Μετά από λίγες δοκιμές κατέληξα στην παρακάτω διαδικασία, που είναι εύκολη, γρήγορη και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από το κινητό μας και μία σύνδεση στο Internet.
Καταρχήν κατεβάζουμε μία εφαρμογή σκαναρίσματος στο κινητό μας. Εγώ διάλεξα την εφαρμογή που ονομάζεται Simple Scanner, επειδή είναι πολύ απλή, είναι εντελώς δωρεάν, και δεν απαιτεί καμία ρύθμιση.! (Όμως υπάρχουν πολλές άλλες εφαρμογές οι οποίες μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά. Διαλέξτε όμως μία η οποία να υποστηρίζει να τραβάτε πολλαπλές φωτογραφίες ανά αρχείο!).
Αφού εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, την ανοίγουμε και πατάμε το εικονίδιο της φωτογραφικής μηχανής για να ξεκινήσουμε την διαδικασία. Αρχικά επιλέγουμε το Batch Mode (το εικονίδιο με τα δυο φύλλα), έτσι ώστε το πρόγραμμα βάλει αυτόματα όλες τις φωτογραφίες στο ίδιο αρχείο.! (Εδώ θα σημειώσω ότι είναι πολύ βολικό να επιλέξουμε και το μόνιμο φλας (εικονίδιο κεραυνού), έτσι ώστε ο φωτισμός της σελίδας να είναι σταθερός και ξεκάθαρος).
Ξεκινάμε και τραβάμε διαδοχικά φωτογραφία μια μια τις σελίδες που θέλουμε να συμπεριλάβουμε στο αρχείο. Όταν ολοκληρώσουμε πατάμε για συνέχεια το τικ (√).
Στην συνέχεια (και ενώ έχουμε την δυνατότητα να ρυθμίσουμε για κάθε μια σελίδα ξεχωριστά επιλογές όπως: εάν θέλουμε ολόκληρη τη σελίδα ή μέρος της, κάποιο εφέ όπως ξεκαθάρισμα σελίδας, ασπρόμαυρη ή έγχρωμη, διαγραφή και πολλά άλλα, τις περισσότερες, εάν όχι όλες, τις φορές τέτοιες διορθώσεις δεν είναι απαραίτητες οπότε…) πατάμε το τικ (√) και πηγαίνουμε στο τελευταίο βήμα. Εδώ απλά διαλέγουμε το όνομα από το αρχείο pdf που θα δημιουργήσουμε, και είμαστε έτοιμοι.!
Όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, θα έχει δημιουργηθεί αυτόματα ένα και μόνο αρχείο pdf το οποίο θα περιέχει όλες τις φωτογραφίες, σε μορφή σελίδων, που τραβήξαμε.
(Εγώ κάνω αυτή τη διαδικασία για κάθε μάθημα, και έτσι έχω ένα αρχείο για κάθε μάθημα ξεχωριστά. Από ότι καταλαβαίνετε αυτό αποτελεί και πολύ μεγάλη διευκόλυνση για τον εκπαιδευτικό ο οποίος δεν έχει να ανοίγει πολλαπλές εικόνες αλλά μόνο ένα αρχείο μαζεμένο και τακτοποιημένο ανά μάθημα.)
Θα διαπιστώσετε ότι το μέγεθος του αρχείου pdf που έχετε δημιουργήσει κατά πολύ μικρότερο από τις φωτογραφίες που τραβήξατε. Έτσι μπορούμε πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας για να στείλουμε τις απαντήσεις και να μην χρειαστεί μεταφέρουμε τα αρχεία από το κινητό σε κάποιον υπολογιστή.
Άρα για να ολοκληρώσουμε, μπαίνουμε από το κινητό μας στην σελίδα του “η- τάξη” (ναι, την πρώτη φορά θα πρέπει να θυμόμαστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό μας, LOL, όπως ακριβώς μπαίνουμε και από τον υπολογιστή μας), δημιουργούμε ένα μήνυμα για το κάθε μάθημα και επισυνάπτουμε το αρχείο pdf που έχουμε φτιάξει.
Τέλος!
Συνοψίζοντας, καταφέραμε να ενώσουμε όλες τις απαντήσεις του κάθε μαθήματος σε ένα αρχείο, να μειώσουμε σημαντικά το μέγεθος των αρχείων που στέλνουμε (άρα να είναι εφικτό να τα στείλουμε από το κινητό μας) αλλά και φυσικά να διευκολύνουμε τον εκπαιδευτικό και με μαζεμένες απαντήσεις και με πολύ μικρότερα αρχεία που πρέπει να κατεβάσει, αυξάνοντας τελικά την ταχύτητα και απόδοση του συστήματος.!
Είναι αυτονόητο ότι αυτή τη διαδικασία μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και για να στείλουμε τις απαντήσεις μας μέσω mail ή εάν το σχολείο μας έχει μία άλλη πλατφόρμα.
Ελπίζω να σας βοήθησε, καλή συνέχεια.
Άγγελος Λαδόπουλος